28.09.2017.

Aktualno

Free reading zone, FREZ

Free reading zone, FREZ

imageLogo

OPATIJA JE PRVA TURISTIČKA DESTINACIJA NA SVIJETU KOJA POSTAJE FREE READING ZONE

Prošloga prosinca Hrvatska je postala prva zemlja na svijetu kao zona besplatnog čitanja, otvorena virtualna knjižnica dostupna svim ljudima. Ovaj revolucionarni pilot-projekt, vođen grupom vizionara pod pokroviteljstvom organizacije koja lansira FREE READING ZONE širom svijeta, No Shelf Required, otvorio je naše umove i srca prema ideji besplatnog čitanja za sve ljude. Današnja objava portala No Shelf Required ukazuje na važnosti potencijal tehnologije da u potpunosti transformira način na koji knjige i znanje dopiru do ljudi izvan institucija i daleko od gradova,velikih gradskih knjižara i urbanih sredina.

Ovoga rujna ispisuje se sljedeće poglavlje u hrvatskoj priči o zonama besplatnog čitanja u gradu Opatiji unutar čijih granica za virtualnu knjižnicu pod nazivom Opatija Reads nije potrebna autorizacija ni potvrda identiteta. Kako se na vrijednost projekta od početka ukazuje iz perspektive ne samo kulture i obrazovanja već i turizma, građani Opatije kao i njezini mnogobrojni turisti u naredna dva tjedna mogu besplatno čitati pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski.

Sve što korisnici trebaju napraviti je skinuti aplikaciju Opatija Reads za Android, iOS, ili Windows pametne telefone i tablete. Knjižnici se unutar zone može pristupiti i putem stranice https://opatijareads.odilotk.es

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prepoznao je misiju i viziju projekta te je podržao njegovo lansiranje u Opatiji, u Vili Angiolini, kao turističkoj destinaciji. Na zgradi Fakulteta u Iki, kao i u Hrvatksom muzeju turizma od danasje istaknut FREE READING ZONE logo. „Želimo svojim konkretnim aktivnostima doprinijeti razvoju lokalne zajednice i biti aktivnim partnerom u promicanju sadržaja koji obogaćuju turističku ponudu Opatije”,izjavio je Fakultet. Također dodaje: „Iako su knjige nama sveučilišnim nastavnicima i našim studentima dnevno uključene u procese učenja i poučavanja, čitanje knjiga želimo ovog puta promovirati kao dobar izbor za provođenje slobodnog vremena, kako turista tako i lokalnog stanovništva. Iz navedenog razloga odlučili smo sponzorski podržati ovaj projekt. ŽelimoVam ugodne trenutke uz dobru knjigu!”

Kratki film o nastajanju umjetničke instalacije možete pogledati ovdje: Free Reading Zone: The Vision

Izvaja podrške projektu ovdje:  Rade Šerbedžija

 

Comments on this entry are closed.