04.10.2017.

Aktualno

10 GODINA DJELOVANJA HRVATSKOG MUZEJA TURIZMA U OPATIJI

10 GODINA DJELOVANJA HRVATSKOG MUZEJA TURIZMA U OPATIJI

 10 GODINA DJELOVANJA HRVATSKOG MUZEJA TURIZMA U OPATIJI

 

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma OMinistrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u petak je posjetila Hrvatski muzej turizma u Opatiji u povodu 10. obljetnice djelovanja, te najavila da će se nastojati naći rješenja kako bi muzej imao još bolje uvjete za rad i postao vidljiviji. Istaknula je kako je u dosadašnjim razgovorima s predstavnicima Grada Opatije, koji je suosnivač muzeja uz Ministarstvo turizma, otvoreno pitanje na koji način omogućiti toj jedinstvenoj ustanovi dati bolje uvjete za razvoj. Naš zajednički interes je da se Hrvatski muzej turizma razvija, uz pomoć nacionalnih, ali i europskih fondova, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Prvi Hrvatski muzej turizma je osnovan u Opatiji 2007. godine sa sjedištem u Vili Angiolini, najstarijoj opatijskoj vili. Stalni postav muzeja nosi naziv „Opatija – zlatni počeci

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma O hrvatskog turizma“. Muzej djeluje na još dvije lokacije, tzv. Švicarskoj kući u blizini Ville Angioline, u središnjem opatijskom parku, te u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, gdje se stalno priređuju izložbe različitih tipova.

Kao razlozi osnivanja Hrvatskog muzeja turizma utvrđeni su potreba stručne i znanstvene obrade, čuvanja i prikupljanja materijalne i nematerijalne, pokretne i nepokretne baštine, koja će se pohranjena, evidentirana i stručno obrađena na jednome mjestu predstaviti javnosti.

Nadalje, zadaća ustanove je izgradnja sustava vrednovanja muzejske građe te formiranje banke podataka, koja će svojom dostupnošću biti važan temelj za prikupljanje daljnjih informacija i potencijalni otkup građe.

Opatijski Muzej kao referentni centar pohranjuje podatke o muzejskog građi te tematike u drugim ustanovama, trgovačkim društvima ili u privatnom vlasništvu građana. Muzej posjeduje zbirke fotografija, razglednica, hotelske opreme i inventara, plakata, reklama, karata, planova i druge relevantne građe.

Comments on this entry are closed.