29.05.2018.

Događanja

Europa vrtova u Opatiji

Europa vrtova u Opatiji

Povodom obilježavanja Godine europske kulturne baštine na temu „Europa vrtova“, u Opatiji, 01. i 02. lipnja 2018.g., Konzervatorski odjel u Rijeci u suradnji s Gradom Opatijom i Hrvatskim muzejom turizma organizira dvodnevno stručno i edukativno događanje pod nazivom „Susret u parku Angiolina“, koje uključuje stručni skup, radionicu za djecu i šetnju kroz park za zainteresiranu javnost.

U petak, 01. lipnja 2018.g. od 9 h predviđena je dječja likovna radionica u parku Angiolina na temu osmišljavanja likovnih motiva za prepoznatljiv opatijski kišobran, kabanicu ili kišne čizmice, inspiriranih upravo parkom Angiolina, sa željom poticanja i vrednovanja dječje kreativnosti te njezinog povezivanja s praktičnim potrebama turističkog grada za kvalitetnim i prepoznatljivim suvenirima. Polaznici radionice biti će učenici Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ u Opatiji. Ovom se aktivnosti ujedno želi potaknuti realizaciju ideje o pružanju turističkog sadržaja za kišnih dana u vidu organiziranog stručnog vodstva kroz opatijske parkove upravo po kiši, kada su mirisi i boje biljaka najintenzivniji, zvukovi specifični*, a posjetitelji ispod opatijskog kišobrana suhi.

Istog dana od 10h organizira se stručni skup zatvorenog tipa na temu „Kako uspješno održavati i koristiti park Angiolina, čuvajući ga za budućnost?“ Cilj skupa je iznalaženje zajedničkog rješenja za što kvalitetniju prezentaciju i očuvanje prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti parka, a ujedno i njegovog aktivnog uključivanja u turističku ponudu grada. Na skup su osim predstavnika gradskih uprava i službi, javnih ustanova i strukovnih zajednica, koji neposredno utječu na održavanje i korištenje parka pozvani i renomirani stručnjaci: akademik prof. dr.sc. Mladen Obad Šćitaroci, prof.dr.sc. Bojana Bojanić Šćitaroci i doc.dr.sc. Koraljka Vahtar Jurković.

U subotu 02. lipnja 2018.g. od 10h predviđeno je upoznavanje parka Angioline namijenjeno najširoj javnosti, zamišljeno kao šetnja parkom u društvu voditelja održavanja hortikulturnih površina iz gradske tvrtke „Parkovi Opatija“, Hermine Brajković, mag.ing.hort. i krajobrazne arhitektice mr. sc. Dobrile Kraljić, dipl.ing.agr., koje bi upoznale posjetitelje sa zanimljivostima parka iz motrišta vrtlarsko-agronomske i krajobrazne struke.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, dr.sc. Biserka Dumbović-Bilušić, dia i Nina Hraba, dipl.pov.umj. i pov.

 

Comments on this entry are closed.