03.11.2016.

Izložbe

Barke faren – Opatijski barkajoli

Barke faren – Opatijski barkajoli

barkajoli-webHrvatski muzej turizma pripremio je izložbu o barkajolima s opatijskog područja pod nazivom „Barke faren – opatijski barkajoli“. Izložba je hommage tradicijskom barkajolskom poslu koji je zauvijek nestao iz naših porti. Standardna barka koju su koristili je guc, koji je danas također rijetkost u našim lukama. Barkajoli su bili važna karika u turističkoj djelatnosti i ponudi visoke kakvoće. Prevozili su goste od broda na sidru ili bovi do porta, te ih ‘vabili’ na lagane, izletničke plovidbe u razgledavanje vizura s mora.

Barkajol je posebna vrsta mornara – uglađenog i uslužnog. To je ‘viši mornar’, kapetan svoje barke i svojih putnika. ‘Pravi’ barkajol bio je gospodin-čovjek. Komunikativan i odmjerenog ponašanja, služio se s nekoliko jezika, poznavao povijest i spomenike, bio upućen u društvena događanja u gradu… i bio je – diskretan.

Među opatijskim barkajolima poznati su bili Jačić, Priskić, Maljevac, Jurković, Jovanuš, Gudac, Paragvaj, i posljednji – Filafero.

Na izložbi je predstavljena prikupljena građa o barkajolima s opatijskog područja koja svjedoči i reminiscira njihovo postojanje i udio u turističkoj djelatnosti u prošlosti, iz vremena kojeg se rado, s nostalgijom prisjećamo.

Izložba je otvorena u četvrtak, 10. studenog 2016. u 19 h u vili Angiolini u Opatiji, a može se pogledati do 26. veljače 2017.

31

Comments on this entry are closed.