22.05.2017.

Izložbe

Dalibor Stošić – Skulpture

Dalibor Stošić – Skulpture

stosic-webHrvatski muzej turizma priprema samostalnu izložbu akademskog kipara Dalibora Stošića, pod nazivom Skulpture, koja će biti postavljena u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji. Otvorenje izložbe je u subotu, 10. lipnja 2017., u 12 sati.

Na izložbi će biti predstavljen izbor radova Dalibora Stošića iz cjelokupnog opusa, odnosno nekoliko likovnih ciklusa, pa će posjetitelji moći steći uvid u Stošićevo slojevito likovno promišljanje i majstorsku skulptorsku izvedbu. Dalibor Stošić je u svom kiparskom izričaju fokusiran na nekoliko razina koje se spretno i sretno prožimaju: značenja i poruke djela visoke estetske kakvoće, virtuoznost izrade i likovni postav kojemu pridaje osobitu pozornost i u njemu aktivno sudjeluje. Na taj način njegovi radovi korespondiraju s ambijentom izložbenog prostora, tvoreći nove suodnose i dojmljivu cjelinu. Stoga su njegove likovne priredbe uvijek nadahnute i svježe, i kao takve zapažene među publikom i likovnom kritikom.

Stošićeve skulpture nabijene su energijom i kolektivnom memorijom. Nataložene spoznaje i iskustva minulih vremena, zavodljivost prirodnina i promišljen odabir one prave forme i savršene linije koja je prikladna upravo tom komadu drveta ili kamena kao da imaju osobnost, rjedak je dar koji resi ovog umjetnika. Jer, uz bok razno-raznih izmišljaja kojima vrvi današnja likovna scena, njegove skulpture svjedoče kontinuitet rasnog kiparstva i moćne forme koja plijeni svojom nutarnjom energijom skrivenom u simbiozi drva i čelika, u živcu kamenu…“ (Mirjana Kos, iz predgovora kataloga)

Dalibor Stošić rođen je 1958. godine u Splitu. Odrastao je u Parizu, a diplomirao na Ekonomskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao asistent kod Dušana Džamonje. Živio je u Splitu, Nici, Zagrebu. Do sada je priredio niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Francuskoj, Luxemburgu, te je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Dobitnik je vrijednih nagrada i priznanja. Sada radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložba Dalibora Stošića u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma svjedoči njegov visoki umjetnički domet, i vjerujemo da će zaintrigirati likovnu publiku, te je pozivamo da ju razgleda do 20. kolovoza 2017. godine.

Comments on this entry are closed.