20.09.2016.

Izložbe

Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture

Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture

opatija-ljecilisna-palacaHrvatski muzej turizma, u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci organizator je izložbe “ Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju“. Izložba je otvorena u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u utorak, 18. listopada 2016. u 19 i 30 sati.

Na izložbi Fragmenti prekinutog vremena izloženi su projekti turističke arhitekture – turističko-hotelski kompleksi, hoteli, pansioni, vile za odmor, ladanjske kuće, kupališta… koji nisu nikada izvedeni.

Krajem 19. stoljeća kada počinje razdoblje tzv. organiziranog turizma, osim poboljšanja i izgradnje komunalne infrastrukture počinju se graditi hoteli, vile, pansioni, kupališta. Snažna konjunktura turističkog gospodarstva početkom 20. stoljeća prouzročila je zamah turističke izgradnje, narudžbe i izradu projektne dokumentacije za turističke objekte. Gradi se duž čitave naše obale, no najveće gradilište je – Opatija. U samo 30 godina niknulo je potpuno novo turističko naselje, kakvo je i danas u gabaritima prvotne jezgre, s neznatnim izmjenama. Onodobna Opatija imala je vrlo visok društveni standard i lječilišno-turističku ponudu i za današnje prilike, stoga razdoblje od izgradnje hotela Kvarner (1884.) do početka Prvog svjetskog rata (1914.) s pravom nazivamo – opatijsko zlatno doba. Obzirom na važnost Opatije kao prvog mjesta austrougarske rivijere i očuvanost arhivskih fondova Tehničkog ureda u Rijeci, koji su pohranjeni u Državnom arhivu u Rijeci, na izložbi je predstavljeno najviše nerealiziranih projekata vezanih za Opatiju.

Izložba Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju podastire nam jedan virtualni svijet, simulaciju kako su naša turistička središta mogla izgledati, kako je njihova panorama, njihov urbani facies mogao biti dopunjen i obogaćen da se velika svjetska kataklizma nije dogodila, da je zlatni uzlet našega turizma još neko vrijeme trajao.
Osim projekata predviđenih za Opatijsku rivijeru, na izložbi se mogu vidjeti projekti turističke arhitekture za Brijune, Susak, Rijeku, Omišalj (otok Krk), Karlobag, Zadar, Split, Trsteno, Dubrovnik, Lokrum, te za nepoznate lokacije na jadranskoj obali.

ilona_rijeka_skoljic

 

[smooth=id: 93; width:600; height:400; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:false; align:left; frames:false; delay:5000; transition:fade; open:true; text:Fragmenti prekinutog vremena;]

Comments on this entry are closed.