05.10.2017.

Aktualno

Grad gost, Baška – otok Krk

Grad gost, Baška – otok Krk

jpg slika baska

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma ove godine je pokrenut projekt „Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma“. Osnovna ideja ovog projekta  jest da se u Opatiji, gradu koji predstavlja nukleus turističkih početaka u Hrvatskoj, predstave mjesta na čiji je razvoj presudno utjecao razvitak turističke djelatnosti.

Nakon što su svoju bogatu povijest turizma predstavili Cres s izložbom „Pozdrav iz Cresa – Razglednice i grafike iz zbirke Damira Kovača“  i otok Lošinj s izložbom „Lošinjski hoteli, pansioni i lječilišta 1887. – 2012.“, vrijeme je za još jedno mjesto s kvarnerskih otoka, Bašku na otoku Krku.

 

 

U Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji biti će postavljena izložba

„Grad gost, Baška – otok Krk“

Izložba prikazuje početke turizma u Baški, a za službeni početak se uzima godina 1904., te njegov razvoj, sve do početka Drugog svjetskog rata. Ideju o Baški kao turističkom odredištu osmislili su bašćanski poduzetnici koji su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće živjeli van svog rodnog mjesta, prije svega na Sušaku i u Rijeci. Osnovano je Društvo za poljepšanje mjesta, te su se počela prikupljati sredstva za uređenje kupališta i kupališne zgrade. Jedna od osnovnih ideja je bila pretvoriti Bašku u „čisto slavensko morsko kupalište“, u čemu je uvelike pomogla suradnja s Emilom Geistlichom, tehničkim direktorom jedne praške tiskare. Ubrzo su Bašku počeli posjećivati mnogobrojni gosti iz Češke, a neraskidiva veza Baške i Češke traje i danas.

Desetljeća su prolazila, ratovi su vođeni, mijenjale se se države i sustavi, mijenjala se i struktura gostiju, ali konstanta je da je Baška već više od 110 godina omiljena destinacija mnogih stranih i domaćih gostiju.

Autor projekta „Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma“, te navedene izložbe je dokumentarist Hrvatskog muzeja turizma Marin Pintur.

Izložba će se, uz besplatan ulaz, moći razgledati od 05. do 30. listopada u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji, svakim danom od 10 do 20h.

Svečano otvorenje izložbe će biti upriličeno u utorak, 10. listopada u 19h.

Link za pozivnicu

Comments on this entry are closed.