08.05.2018.

Aktualno

Gustav Klimt, pionir moderne – 100 godina nakon

Gustav Klimt, pionir moderne – 100 godina nakon

 

 

 

 

Povodom 100. obljetnice smrti velikoga austrijskog slikara Gustava Klimta (1918.-2018.), u četvrtak, 24. svibnja 2018. godine s početkom u 18.00 sati, svečano će biti otvorena izložba pod nazivom “Gustav Klimt : pionir moderne- 100 godina nakon”. Otvorenje će biti upriličeno u prizemlju Vile Angioline i  Grand hotela 4 Opatijska cvijeta. Isti dan s početkom u 18.00 sati biti će održano predavanje dr.sc Irene Kraševac: Slikar koji se nije želio svidjeti mnogima. Hommage Gustavu Klimtu u povodu 100. godišnjice smrti.

Izložba o Gustavu Klimtu sastoji se od petnaest postera koji govore o Klimtovu životu i radu, a obogaćeni su reprodukcijama njegovih slika, crteža, murala, te 7 njegovih crteža olovkom. Osnovavši “Društvo umjetnika”, dekorativno je uređivao muzeje i građevine, nakon čega je postao predstavnikom austrijske secesije ili jugendstila. Slijedi njegova zlatna faza u kojoj nastaju Beethovenov friz, a potom i znamenita slika Poljubac. Ova izložba po prvi puta u Opatiji vraća nas u doba secesije i zlatnog doba tog čudesnog razdoblja.

“Klimt je samozatajan, ali avangardan slikar. On slavi ženu koju slika, a njegove slike karakterizira bogatstvo kolorita”,

Izložba je nastala pod pokroviteljstvom Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb.

Dana 24. svibnja otvorit ćemo izložbu u Vili Angiolini predavanjem koje će započeti u 18.00 sati. Nakon toga slijedi obilazak izložbe u Vili Angiolini a potom se selimo u Grand hotel 4 Opatija cvijeta kako bismo pogledali nastavak izložbe.

Pozivnicu možete pogledati ovdje, plakat ovdje!

Više o izložbi:

opatija.hr
culturenet.hr

Comments on this entry are closed.