23.01.2018.

Aktualno

“HOMMAGE A DR. JULIUS GLAX”

Post image for “HOMMAGE A DR. JULIUS GLAX”

“HOMMAGE A DR. JULIUS GLAX”

U sklopu manifestacije „Noć muzeja“ Hrvatski muzej turizma u Opatiji Vas poziva na otvorenje izložbe –

„Hommage a dr. Julius Glax“, u petak, 26. siječnja s početkom u 18,00 sati u Vili Angiolina.

Za isti dan s početkom u 19,00 sati najavljujemo i predavanje o Juliusu Glaxu kojeg će predstaviti njegova praunuka Duša Fichinger.

Izložba je otvorena svaki dan do 4. travnja 2018. godine a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

O IZLOŽBI – Profesor i liječnik Julius Glax vodeća je osoba zaslužna za razvoj Opatije u zdravstveno i kupališno središte. Julius Glax bio je opatijski liječnik, glavni liječnik Sanatorija Južnih željeznica i austrijskog Crvenog križa. Bio je i član Povjerenstva Zdravstvenog centraq u Opatiji te predsjedavatelj različitih društava i autor brojnih stručnih članaka i knjiga. Kao ravnatelj Zdravstvenog centra u Opatiji od 1899. do 1919. godine nadzirao je i upravljao izgradnjom infrastrukture potrebne za razvoj Opatije iz ribarskog mjesta u austrijsku Nicu.

Opatija je, kao turistički prvijenac na istočnojadranskoj obali, u početcima njegovala zdravstveni turizam na zasadima balneologije, popularne grane medicine od sredine 18. stoljeća, koja promovira prirodne ljekovite činitelje i blago podneblje.

Klimatsko-lječilišna destinacija aristokracije i viših društvenih staleža iz srednjoeuropskog prostora, imala je dvanaest specijaliziranih sanatorija u kojima su radili liječnici svjetske reputacije, te brojne sadržaje koji su činili lepezu vrhunske ponude koja je tada uopće postojala.

Hrvatski muzej turizma predstavlja najmarkantniju figuru opatijske zdravstvene povijesti – liječnika Juliusa Glaxa, dugogodišnjeg upravitelja Lječilišta Opatija i predsjednika Lječilišnog povjerenstva koji je zadužio Opatiju, a i druga klimatsko-lječilišna mjesta na našoj obali koja su slijedila njezin primjer, poput Lovrana, Lošinja, Crikvenice, Hvara, Dubrovnika,…

Julius Glax pokretač je niza velikih projekata koji su omogućili uspon Opatije i podigli ju na razinu europskih elitnih odredišta. Ističemo neke od njih: izgradnja komunalne infrastrukture, uređenje okoliša (šetnice, perivoji, parkovi), aktivno sudjelovanje u Društvu za poljepšavanje Opatije, izrada dokumentacije temeljem koje je Opatija proglašena Lječilišnim mjestom 1889. godine, prvim na jadranskoj obali.

U povodu 95. obljetnice njegove smrti, a počiva zajedno sa suprugom Herminom na opatijskom groblju, izložba predstavlja tragove njegova djelovanja i postignuća koja su ugrađena u temelje razvoja turizma u Opatiji i hrvatskom priobalju.

Možete nas pronaći i na stranici Noći Muzeja.

Pozivnicu možete pogledati ovdje!

Više o tome kako smo se proveli na Noć muzeja možete pogledati na linkovima ispod:

fiuman.hr
opatija.hr
7dnevno.hr
HMT facebook
HMT facebook otvorenje
novilist.hr
radiorijeka.hr

Comments on this entry are closed.