06.11.2012.

Izložbe

Iz Žuljane u Lumbardu – izložba fotografija Borisa Cvjetanovića

Iz Žuljane u Lumbardu – izložba fotografija Borisa Cvjetanovića

Hrvatski muzej turizma, Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“, 13.11.2012.- 3.12.2012.

Boris Cvjetanović rođen je 1953. u Zagrebu. Od 1976. do 1984. radio je kao kipar-restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu. U tom je periodu započeo svoj fotografski rad, a od 1981. objavljivao je fotografije u studentskim tiskovinama (Studentski list, Polet). Od 1984. naovamo profesionalno se bavi fotografijom, u statusu slobodnog samostalnog umjetnika. Od 1981. do danas izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 2003. godine s Anom Opalić predstavljao je Hrvatsku na 50. bijenalu u Veneciji. Objavljivao je fotografije u brojnim novinama i časopisima. Nagrađen je u Japanu, u okviru izložbe “-ism ’95: The 1st Tokyo International Photo-Biennale” nagradom Nikon Camera Co., a u Hrvatskoj Velikom nagradom na izložbi „Hrvatska fotografija 1997.“, te nagradom Homo volans. 1996. objavio je knjigu fotografija Prizori bez značaja. Njegovi su radovi uvršteni u knjigu Echoes Contemporary Art at the Age of Endless Conclusions Francesca Bonamija (The Monacelli Press, New York, 1996.). Cvjetanovićeve fotografije nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Hrvatskog povijesnog muzeja, Galerije Dante -Marino Cettina (Umag), Galerije umjetnina u Splitu, u Tokyo Metropolitan Museum of Photography te u privatnim zbirkama. Živi i radi u Zagrebu.

„Kao i mnogo puta do sad, Cvjetanovićev je okular namješten na kadar no duh mu je slobodan za neočekivanost, za istragu koja to zapravo i nije, nego je to obuzetost jedinstvenošću situacije u kojoj se zatekao. I ono što ponirući u tu situaciju bilježi postaju strukturalni elementi sveobuhvatna portreta.
Promatrajući cjelokupnu seriju ovih fotografija vidljivo je taj portret postaje okosnica koja je postavljena u okvir te da sve zajedno podsjeća na dramaturški precizno razrađen dokumentarni film čije se vrijeme radnje događa u jednom danu.“ (Boris Greiner, katalog Iz Žuljane u Lumbardu)

Izložba će biti otvorena 13.11.2012. u 19 sati.

[smooth=id: 24; width:500; height:375; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:false; align:left; frames:false; delay:5000; transition:fade; open:true; text:Izlozba Borisa Cvjetanovica;]

Comments on this entry are closed.