24.01.2017.

Izložbe

Maestro u Opatiji

Maestro u Opatiji

papandopuloPovodom Noći muzeja 2017., čija je ovogodišnja tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, Hrvatski muzej turizma u vili Angiolini otvara izložbu Maestro u Opatiji, kojom će javnosti biti prikazana Zbirka obitelji Strozzi-Papandopulo. Izložba će biti otvorena u petak, 27. siječnja 2017.g. u 20 h.

U povijesti europske, pa i svjetske umjetnosti, rijetko se susreću obitelji umjetnika koje su tolikom snagom obilježile svoje područje umjetničkog djelovanja tijekom nekoliko generacija, kao što je to bio slučaj s obitelji Strozzi-Papandopulo. Marija Ružička Strozzi, Tito Strozzi, Maja Strozzi-Pečić i Boris Papandopulo ostavili su neizbrisiv trag u povijesti hrvatske kulture.

Nakon smrti Borisove kćeri Maje Papandopulo Mijač, dio ostavštine iz njihova opatijskog stana predan je Hrvatskom muzeju turizma. Riječ je o osobnim predmetima, instrumentima, fotografijama i portretima koji su pripadali obitelji Strozzi-Papandopulo.

Na izložbi su uz biografske podatke o članovima te znamenite obitelji, istaknuti segmenti života Borisa Papandopula vezani uz ovaj kraj – djelovanje u riječkom kazalištu, u kojem je u dva navrata bio ravnatelj Opere, zatim utjecaj narodnog stvaralaštva Istre i Primorja na njegov skladateljski opus, te suradnja s Ustanovom “Ivan Matetić Ronjgov”, čiji je Papandopulo bio stalni član.

U vrijeme kada je postao ravnatelj Opere u Rijeci, za mjesto stanovanja odabrao je Opatiju. Upravo se ovdje susreo s narodnim stvaralaštvom Istre i Primorja, što je kod njega pokrenulo novi stvaralački zamah. Njegovim riječima: “Upravo u Opatiji upoznao sam vrijednosti istarskog folklora, bogatstvo čakavštine i nepresušno vrelo inspiracija koje more i folklor mogu umjetniku pružiti.

Unutar postava izložbe moguće je pogledati i dokumentarni film Maestro redatelja Jakova Sedlara, koji je snimljen u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta, Zagreb i Croatia filma, iz Zagreba. Multimedijalni dio izložbe omogućava i slušanje snimke skladbe Čakavska suita, u interpretaciji sopranistice Jane Puleve i samog skladatelja za klavirom (snimka iz 1959.g.).

Autorica koncepcije izložbe je Nataša Babić, a vizualni identitet potpisuje Veronika Uravić.

Izložba će biti otvorena do 30. travnja 2017.g.

papandopuloBoris Papandopulo (1906.-1991.) jedan je od najvećih i najsvestranijih hrvatskih kompozitora te koncertnih i opernih dirigenata. Završio je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dirigiranje je učio na Konzervatoriju u Beču. Dirigentska karijera Borisa Papandopula bila je iznimno plodna. U dva navrata bio je dirigent Kola (1928-31, 1938-40), dirigirao je Društvenim orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda (1931-34), orkestrom Opere HNK-a u Zagrebu (1940-45) i sarajevske Opere (1948-53) te Simfonijskim orkestrom Radio stanice. Dva je puta bio ravnatelj Opere u Rijeci (1946-48, 1953-59).

Papandopulo je djelovao i kao glazbeni pisac, publicist, kritičar, pijanist i korepetitor, a vrhunce glazbeničkog djelovanja dosegao je kao skladatelj. Njegov opsežni skladateljski opus obuhvaća više od četiri stotine formom i sadržajem vrlo raznolikih djela. S velikim uspjehom stvarao je instrumentalnu (orkestralnu, koncertantnu, komornu, solističku), vokalno-instrumentalnu (solističku i zborsku), glazbeno-scensku i filmsku glazbu. U svim tim djelima on se potvrđuje kao vrhunski skladateljet, glazbenik neiscrpne i svježe inspiracije, besprijekorni poznavatelj skladateljsko-tehničkih postupaka, glazbenih formi te mogućnosti instrumenata i vokalne tehnike.

Comments on this entry are closed.