02.05.2013.

Aktualno

Pozdrav iz Opatije

Pozdrav iz Opatije

„Pozdrav iz Opatije“ citat je sa starih razglednica, opće mjesto koje našem gradu pripada kao prva asocijacija. Izložba Hrvatskog muzeja turizma govori o slavnim danima Opatije, od austrougarskog perioda s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kada je Opatija postala lječilišno odmaralište europske građanske i aristokratske elite, preko talijanskog razdoblja kada Opatija pokušava zadržati status mondenog kupališta, pa sve do bliže povijesti: vremena Opatijskog festivala, Opatije kao popularne destinacije za izlaske i zabavu…

Izložili smo i predmete koje su nam Opatijci ustupili i time doprinijeli življoj i autentičnijoj priči o svom gradu. Takve predmete, ali i priče, uspomene i anegdote koje prate darovane predmete i dalje vrijedno skupljamo i uklapamo u izložbu, te pozivamo sve koji žele sudjelovati da nam se jave.
Tavan Švicarske kuće zauzeli su suvremeni opatijski umjetnici s akcijom „Tavan: antimuzej“. To je akcija koja, u atmosferi tavana stare kuće u kojem je stari namještaj, pokazuje skrivenu priču o Opatiji koja je ništa manje prava priča od one koja se vidi. Ta priča skrivena je na našim tavanima, u našim privatnim prostorima i umjetnici svojim izlaganjem u takvom prostoru izokreću tu logiku.

Izložba „Pozdrav iz Opatije“ otvorena je u petak, 3.5.2013. u 19 h u Švicarskoj kući u Parku Angiolina u Opatiji. Akcija „Tavan: antimuzej“ trajat će samo 15 dana, a drugi segmenti izložbe ostaju otvoreni za razgled do daljnjeg.
Autorica koncepta izložbe „Pozdrav iz Opatije“ je Tea Perinčić, a suradnice su Nataša Babić i Katarina Mažuran Jurešić. Autori dizajna su Hrvoje Đukez i Stanislav Habjan.

[smooth=id: 33; width:600; height:400; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:false; align:left; frames:false; delay:5000; transition:fade; open:true; text:Pozdrav iz Opatije;]

Comments on this entry are closed.