19.12.2016.

Aktualno

Priča o Angiolini

Priča o Angiolini

1457Hrvatski muzej turizma u Opatiji smješten je u vili Angiolini, čija je priča dobro poznata svim Opatijcima – riječ je o jednoj od najljepših i najstarijih opatijskih rezidencijalnih vila. Zajedno s pripadajućim parkom vila Angiolina predstavlja simbol Opatije i početak razvoja opatijskog turizma.

Vilu je sredinom 19.st. podigla obitelj Scarpa iz Rijeke (bogati brodovlasnici i trgovci) na mjestu gdje se ranije nalazila skromna kuća pomorca Matije Justija Katičića. Obitelj Scarpa bila je poznata po gostoljubivosti, pa su vila i izuzetan opatijski ambijent privlačili goste iz Rijeke, prolaznike i namjernike. Od obitelji Scarpa vilu je 1875. godine kupio grof Viktor Chorinsky u čijem je vlasništvu bila sedam godina, kada ju je prodao Društvu južnih željeznica koje je započelo s investicijskim ulaganjem u Opatiju. Južne su željeznice u neposrednoj blizini vile podigne i kupalište Angiolina, prva javna kupališna građevina većih dimenzija u Opatiji.

Zanimljiva povijest vile Angioline do sada nije bila predstavljena javnosti unutar postava Hrvatskog muzeja turizma. Kako bismo ispravili taj propust, priredili smo izložbu o povijesti vile, njezinim vlasnicima, slavnim gostima koji su boravili u vili, razvoju glasovitog parka Angiolina.. Priča o vili Angiolini ispričana je predmetima iz fundusa Hrvatskog muzeja turizma, Državnog arhiva u Rijeci te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Autorica izložbe je Nataša Babić, a dizajn postava izložbe potpisuje Veronika Uravić.

Izložba je otvorena u utorak, 27. prosinca 2016. godine u 19 h.

[smooth=id: 95; width:600; height:400; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:false; align:left; frames:false; delay:5000; transition:fade; open:true; text:Priča o Angiolini;]

Comments on this entry are closed.