06.11.2012.

Izložbe

Pun kufer svega

Pun kufer svega

Izložba „Pun kufer svega“ (osobni putnički inventar kao odraz društvenih promjena)
13.11. 2012.- 31.1.2014.

Ovo je izložba o osobnom putničkom inventaru, svemu onome što nosimo sa sobom na put. Od kovčega za šešire i putnog pribora za njegu brkova s kraja 19. stoljeća, preko članskih iskaznica za popuste iz tridesetih godina 20. stoljeća, pa sve do točkastih, plastičnih putnih šalica za kavu iz 1968. – ono što nosimo sa sobom na put odraz je onoga što se u to vrijeme smatralo praktičnim, važnim ili trendovskim.

U počecima modernog turističkog razdoblja, krajem 19. stoljeća, putnički je inventar bio dragocjeniji i dugotrajniji, putovalo se i boravilo duže i sa sobom se nosilo mnogo više osobnih stvari. Izgled i kvaliteta prtljage bili su statusni simbol vlasnika, a na popisu se mogao naći i ekstravagantni primjerak kreveta za putovanje, sekreter za putovanje ili putni toalet. U turistička mjesta dolazili su uvaženi gosti koji su predstavljali visoko društvo svog vremena.

U međuratnom razdoblju dolazi do niza promjena na političkom, društvenom i ekonomskom planu koje se odražavaju u svim vidovima života, pa tako i u putovanju i turizmu. Putovanja prestaju biti isključiva povlastica elite, te uslijed razvoja masovne proizvodnje i putnički inventar postaje pristupačniji i raznovrsniji. U tom razdoblju već možemo prepoznati početke svega što je karakteristično za odmor kakvog ga poznajemo danas – rekreativni, ljetni odmor u kojem dominiraju kupanje i sunčanje, ali isto tako i kraći vikend-izleti u obližnja brda, npr. Gorski kotar .

Nakon Drugog svjetskog rata, razvitak domaćeg turizma pod snažnim je utjecajem države, koja je na njegov razvoj utjecala izravno, donoseći propise i uredbe kojima je regulirala slobodno vrijeme i sustav povlastica, ali i neizravno, putem novina i časopisa koji odgajaju suvremenog radnog čovjeka i uče ga kulturi putovanja. Od kraja 1960-ih, kao rezultat povećanja životnog standarda, građane hvata prava groznica zarađivanja i trošenja, a stvaranju potrošačkog mentaliteta uvelike doprinose novine i časopisi u kojima se s godinama povećava broj oglasa kojima je teško odoljeti. Popis obvezne opreme za godišnji odmor, koja se može nabaviti u trgovinama i robnim kućama širom zemlje, postaje sve duži: od kupaćih kostima i plažne opreme do prijenosnih hladnjaka i roštilja.

U manjoj izložbenoj prostoriji vile Angioline, izmjenjuju se gosti-umjetnici, sa svojom interpretacijom osobnog putničkog inventara.

Na izložbi su također prikazani i video isječci, intervju sa bračnim parom Bobinac, te snimka razgovora sa djecom u Dječjem vrtiću Opatija.

[smooth=id: 23; width:600; height:400; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:false; align:left; frames:false; delay:5000; transition:fade; open:true; text:Otvorenje izlozbe Pun kufer svega;]

Iz knjige dojmova:

Bilo nam je lijepo i ugodno razgledati izložbu „Pun kufer svega“. Želimo vam puno uspjeha.
Studenti turizma s VERNA-a, 30.11.2012.

Excellent exhibition – great reminders of history and a glorious past! Thank you!
Kurt A.

Jako je zanimljivo i lijepo vidjeti ovakvo stare predmete, jer o nekima nismo mogli ni zamisliti da su već tada mogli postojati. Voljeli bi vidjeti još ovakvih izložbi!
J&P, 2.12.2012.

Zanimljivo putovanje kroz prošlost. Predivna izložba.
H., 23.12.2012.

This is a very great exhibition about history of tourism in this part of Europe.
Greetings from two ladies from Agrentina

Mirjana and Lorena.

A nostalgic reflection on holidays of our youth, no matter which country you come from. Lovely.
A.W., New Zealand.

Comments on this entry are closed.