23.01.2018.

Aktualno

“UMJETNICI AKADEMICI U OPATIJI” – DUŠAN DŽAMONJA

“UMJETNICI AKADEMICI U OPATIJI” – DUŠAN DŽAMONJA

„UMJETNICI AKADEMICI U OPATIJI“

Hrvatski muzej turizma predstavlja izložbu Dušana Džamonje – sklupture i projekti Islamskog centra u Rijeci, u sklopu ciklusa izložbi pod nazivom „Akademici u Opatiji“.

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pozivamo Vas da u sklopu manifestacije „Noć muzeja“, u petak, 26. siječnja od 18,00 sati posjetite Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“, a kroz crteže i projekte vodit će Vas sin Dušana Džamonje, Fedor.

Ulaz je besplatan, a izložba je otvorena svakim danom sve do 24. veljače 2018. godine.

 O IZLOŽBI – Epohalno djelo akademika Dušana Džamonje, Islamski centar u Rijeci, jedan je od ponajboljih objekata suvremene hrvatske sakralne arhitekture. Ciklus Hrvatskog muzeja turizma pod nazivom „Akademici u Opatiji“ otkriva novu, manje poznatu kiparovu kreativnu stranu kroz crteže i arhitektonske te multimodularne projekte.

„Akademik Dušan Džamonja u materijalima i u formi na neki način obuhvaća i sjedinjuje organski i anorganski svijet. Dok su gradivni materijali njegovih skulptura neorganski metali, čavli, lanci, staklo, granit, beton, dobivene forme su organske, pokrenute u ritmu, dinamično održavajući bioritam živog svijeta. Stvaralački postupak, naoko jednostavan i lako čitljiv, je upravo veoma složen, konstruktivan i inspirativan. Jednostavni okrugli oblici, kugle, savijene prizme, dijelovi sfera i segmenata kruga, variraju i ponavljaju se u ritmu umjetničkog senzibiliteta, stvarajući apstraktnu arhitekturu novog izraza. Inspiriran varijacijama formi polumjeseca i segmentima kugli te kombinacijama ovih formi, stvarajući prostor ljepote i sklada, izradio je džamiju i islamski centar u Rijeci 2001. godine podižući tako monumentalni spomenik samosvojnoj sferoidnoj figuraciji. Ono što se ranije naziralo u njegovoj skulpturi tu dobiva jasne odrednice prave nove arhitekture. „Drugim riječima, cijelo Džamonjino djelo obilježava visoki stupanj homogenosti, koja mu daje zaseban položaj u suvremenoj skulpturi“. Njegove forme su jasne i izvodljive, i kao makro urbanističke cjeline, i kao vizionarski projekti, ne samo spomeničke nego i utilitarne arhitekture koja u konačnici uvijek zadržava reprezentativnu matricu“, kratak je opis predstavljenih radova iz pera Jasmine Bavoljak.

Hrvatski kipar i akademik Dušan Džamonja rođen je u Strumici u Makedoniji 1928 godine i autor je arhitektonskih projekata za muzeje, spomenike, galerije, nebodere i džamije. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te živio i radio u Bruxellesu, Vrsaru i Zagrebu. Osnovni materijali s kojima je radio su bronca, željezo, korten čelik i aluminij. Njegove apstraktne skulpture izložene su na Place de Venodome-u u Parizu, Praca de Commercio u Lisabonu, ispred Palače pravde u Bruxellesu i u londonskom Regent’s Parku. 1960. godine nominiran je za Grand Prix XXX. Venecijanskog bijenala. Od 2004. je redovni član HAZU-a.

Izložba u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji povezuje ranije Džamonjine radove s kasnijima te publici daje mogućnost uvida u razvojni put nastajanja Islamskog centra u Rijeci.

Izložba je besplatna za sve posjetitelje.
Pozivnicu možete pogledati ovdje!

Otvorenje izložbe možete pogledati na linkovima ispod:

fiuman.hr
7dnevno.hr  
hrt.hr video 
hrvatska-danas.com
kamenjar.com
hrt.hr
culture.net

 

Comments on this entry are closed.