27.12.2017.

Aktualno

Izložba “Razglednice kao opatijski turistički kronograf”

Izložba “Razglednice kao opatijski turistički kronograf”

 

Izložbu Gruss razglednica, crno-bijelih te mnogih drugih možete pogledati, u Vili Angiolini, sve do kraja svibnja 2018. godine, u zimskom radnom vremenu od 10. do 18. sati.

Izložba predstavlja bogatu zbirku opatijskih razglednica od kraja 19. stoljeća.
Razglednica u boji, na slici ispod, prikazuje opatijske šetnice na djelu kod Portića, a poštanski je upotrijebljena 1908. godine.

Litografija, vrsta grafične umjetnosti, bila je prikladna za izradu razglednica. Razvoj turizma i popularnost slanja pismenih pozdrava, uz prikladan slikovni prilog, omasovile su tiskanje razglednica. Diljem Europe pojavljuje se novi tip razglednica s otisnutim pozdravom, prepoznatljivima kao Gruss razglednice. Opatija, kao već afirmirana turistička destinacija, išla je ukorak s konkurencijom. Turistima su se nudile cijele serije razglednica Opatije tog tipa, tiskane u glasovitim tiskarama onoga doba, u nakladama najugledanijih izdavača razglednica.

Razglednica sa desne strane, u boji, nastala je oko 1911. godine, a predstavlja zgradu sanatorija za srčane bolesnike, Dr. Julius Mahler’s Sanatorium, koji se nalazi uz samu morsku obalu. Razglednica je ispunjena i poslana.
Razglednica, lijevo dolje, prikazuje opatijsku promenadu i šetnice na Slatini, početkom 20. stoljeća.
Ilustrirane dopisnice istisnule su sredinom 20.stoljeća, a crno-bijele fotografije su bile podloga razglednica. Oslobođene političkih konotacija, razglednice postaju glavno sredstvo turističke promocije.

Oslobođene političkih konotacija, razglednice postaju glavno sredstvo turističke promocije. Poslijeratni razvoj turizma u Hrvatskoj i porast broja turista povećalo je promet razglednica. Opatijske razglednice imale su stotine različitih motiva i izdavača iz cijele bivše države, primjerice „Centroturist“, „Putnik“ i „Generalturist“ iz Zagreba, „Zadružna knjiga“ i „Jugoturist“ iz Beograda. Pojavom fotografija u boji prestaje uporaba crno-bijelih razglednica.

 

Comments on this entry are closed.