SEFF – Smaragdni eko film festival na Mandraću

Na Mandraću 2018., u nedjelju, 26.8., s početkom u 21.00 sat, imati ćete priliku pogledati dokumentarne filmove na temu ekologije, u organizaciji društva SEFF – Smaragdni Eco Film Festival, na Trgu pokraj galerije Gal, na Vosolskom.

Više o samom festivalu:

SEFF – Smaragdni eco film festival je jedinstveni putujući festival filma o zaštiti okoliša u svijetu, čiji međunarodni festivalski tim obilazi biciklima urbana i ruralna područja prikazivajući ekološke edukativne filmove. Festival se odvija uglavnom uz rijeku Unu koja je vodilja festivala kroz Sisačko-moslavačku županiju (Pounje i Lonjsko polje), te Unsko-sanski kanton u Bosni.  Filmovi se sakupljaju putem natječaja iz cijelog svijeta u tri kategorije: dugometražni, kratkometražni i animirani. Uz žiri koji odabire najbolje filmove iz te tri kategorije, publika nagrađuje plaketom film s najviše glasova publike.

SEFF je dosad imao 11 izdanja, a tijekom službenog dijela, festivalski tim su činili gosti (redatelji, filmaši, studenti, direktori svjetskih festivala, novinari) gotovo iz svih dijelova svijeta. Smaragdni eco film festival je član međunarodne mreže ekoloških film festivala (GFN – greenfilm network), te kao takav je jedan od 38 članica, predstavlja Republiku Hrvatsku. Ove godine će se predstaviti na Prvom međunarodnom forumu Green film mreže u Seia, Portugal.

Kroz službeni dio festivala prođe oko 3000 gledatelja, dok isto toliko filmove vidi publika u drugom dijelu zvanom “SEFF u gostima”, kada festival gostuje u drugim gradovima. Dosad je SEFF gostovao u Slavonskom Brodu, Gospiću, Otočcu, Perušiću, Ličkom Osiku, Smiljanu, Tribunju, Murteru, Šibeniku, Krapnju, Brodarici, Skradinu, Starigrad Paklenici, Dubrovniku, Krku, Dobrinju, Rijeci, Puli, Vinkovcima, Zagrebu, te na Velebitu i Samoborskom gorju. Festival se predstavljao i van Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Njemačkoj. Cipru, Srbiji, Crnoj Gori, Portugalu i Indiji.

Osim projekcija filmova, publika sudjeluje na raznim kreativnim i filmskim radionicama, tribinama, predstavljanjima knjiga, te izložbama koje su prateći dio festivala. Filmovi koji se snime u trajanju festivala, sudjeluju po raznim svjetskim festivalima, te i na taj način prikazuju ideju festivala, ali i turističku prezentaciju krajeva kroz koje festival prolazi.