Jadran nadahnuće 26/05 - 05/11/2017

Duško Večerina godinama pomno prikuplja djela hrvatskih i stranih, ponajviše austrijskih, njemačkih i mađarskih umjetnika, koji su od sredine XIX. pa do sredine XX. stoljeća dolazili na istočni Jadran te slikarskom manirom bilježili ljepote naše obale i otoka, vedute i marine, žanrske prizore…


Ova izložba ponajprije je dobrodošao doprinos razumijevanju jučerašnjice, početaka suvremene komunikacije, ali i današnjice, vremena naglašenih europskih i transgraničnih povezivanja. Zbirka – izložba jasno se odmiče od uske regionalne i nacionalne vizure i podsjeća na europsko okruženje za koje nije na odmet naglasiti da mu oduvijek pripadamo.


Otkad je, prije sredine XIX. stoljeća, Lloyd Austriaco uspostavio redovitu parobrodarsku dužobalnu liniju između Trsta i Kotora, a potom Južne željeznice uspostavile brzu vezu između Trsta i Beča, hrvatski je jug izravno povezan sa Srednjom Europom. Time konačno prestaje dugo razdoblje poduzimanja dalekih i opasnih putovanja, u koja se ubraja i odlazak na Jadran. Ono što je do tada bila pustolovina, postaje zabava, putovanja na jug su češća, a pustolovnost se pretvara u – turizam.

Skraćenu verziju kataloga izložbe “Jadran nadahnuće” možete pročitati OVDJE, a kompletan katalog u fizičkom obliku može se kupiti u suvenirnici po cijeni od 50 kuna.

Fotografije s otvorenja izložbe možete pogledati u galeriji.

Organizator: Hrvatski muzej turizma
Za organizatora: Nataša Babić
Nakladnik: Hrvatski muzej turizma
Za nakladnika: Nataša Babić
Uvodni tekst: Nataša Babić
Predgovor: Ervin Dubrović, Ana Petković Basletić
Životopis umjetnika: Duško Večerina
Fotografija: Branko Kukurin, Duško Večerina
Lektura i korektura: Kornelija Krklec
Prijevod: Tatjana Šepić
Grafičko oblikovanje: Goran Curl
Tisak: Tiskara Zelina
Naklada: 500

Opatija, 2017.
ISBN 978-953-7601-55-3

Cijena: 50 kn