Umjetnički paviljon Juraj Šporer Zauvijek Mr. Morgen – Ivo Robić 08/11 - 27/11/2022 Organizatori:
Hrvatski muzej turizma
i Muzej grada Zagreba

Za organizatore:
dr. sc. Mirjana Kos i
dr. sc. Aleksandra Berberih-Slana

Suorganizatori:
Festival Opatija i Gradski muzej Bjelovar

Za suorganizatora:
Ernie Gigante Dešković i Milan Pavlović

Autorica izložbe:
Vesna Leiner

Stručne suradnice:
dr. sc. Mirjana Kos (HMT) i Silvija Sitta (GMB)

Likovno oblikovanje izložbe:
Aleksandra Bugar (MGZ)

Dizajn i oblikovanje:
Zoran Tokić (GMB)

Lektura i korektura:
Milena Bušić (MGZ)

Izrada multimedije:
Branimir Tomić (MGZ)

Tehnički postav izložbe:
Martin Duilo (MGZ)

Ivo Robić istinska je glazbena legenda naših prostora. Sugestivan, izrazito muzikalan i elegantan, bio je otjelotvorenje uspjeha, kvalitete i šarma.

Često je isticao, kako su u njegovoj glazbenoj karijeri postojale četiri ključne točke: razdoblje njegovih prvih nastupa na Radio Zagrebu tijekom Drugoga svjetskoga rata, pobjeda s pjesmom Ta tvoja ruka mala na Zagrebačkom festivalu 1953. godine, snimanje pjesme Morgen kojom započinje njegova uspješna međunarodna karijera te njegov skladateljski rad početkom sedamdesetih godina.

Pjevač vrhunske vokalne interpretacije, bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima koji i danas snimaju ili izvode kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao.

Njegove nezaboravne evergreene pamte ne samo ljubitelji dobre glazbe, već svi oni koji se uz njegove pjesme, poput Serenade Opatiji, Ta tvoja ruka mala, Jabuke i trešnje ili Za tobom čeznem, Samo jednom se ljubi i Golubove i još mnoge druge, plesali na nekom od gradskih plesnjaka ili na terasi nekog od jadranskih hotela a ponajviše hotela Kvarner u Opatiji. Upravo zbog te  ljubavi prema Opatiji i Kvarneru odlučio je sa suprugom  Martom  izgraditi  vilu u Ičićima u kojoj su često boravili.

Ivu Robića s pravom možemo nazvati veteranom svih naših festivala. Počevši s  nastupom na našem prvom festivalu zabavne muzike Zagreb 53., do prijave na Festival kajkavskih popevki Krapina 99. (na kojem nije nastupio zbog bolesti), Robić je u gotovo 50 godina nastupio na 88 festivalskih priredbi, s oko 150 festivalskih izvedbi. Pjesme koje je on izvodio dobile su četrdesetak festivalskih nagrada.

Nostalgične note pjesama Ive Robića vraćaju mnoge u dane mladosti, u misli o bezbrižnijim vremenima. Publika ga je istinski voljela, osjećala je da pjeva iz srca.

Bio je izrazito karizmatična osoba nenadmašnoga talenta, glazbenik koji je, unatoč svjetskoj slavi, ostao skroman i sretan jer je radio upravo ono što je najviše volio – pjevao i skladao. 

Svijetom estrade suvereno je vladao više od 50 godina.

I danas je Mr. Morgen, kako su ga prozvali nakon golema uspjeha ove kompozicije, rado i često slušan, on je istinska zvijezda koja ne gubi sjaj.

Ovom izložbom započinje se obilježavanje 100-te obljetnice rođenja Ive Robića (28.1.1923.).