Najavljen 33. međunarodni likovni natječaj “Mandrać 2018.” – Volosko/Opatija

“Mandrać 2018.” posvećen je 160. obljetnici rođenja uglednog talijanskog skladatelja, te čestog opatijskog gosta Giacomo Puccini (Lucca 1858 – Bruxelles 1924)

 

Posljednji vikend u kolovozu redovito je rezerviran za umjetnost, kreativu i pregršt boja koje će krasiti mali Mandrać povodom 33. međunarodnog likovnog natječaja.

Fotografije, slikarska djela, žamor, mirisi ljeta, prožet će Volosko po trideset i treći put te prolaznicima i sudionicima omogućiti da zarone u more kolorizma, kistova i fotografskih objektiva.

Na press konferenciji u Vili Angiolini, Hrvatskog muzeja turizma, Gabrijela Krmpotić Kos u ime organizatora izrazila je posebno zadovoljstvo i čast što će upravo Hrvatski muzej turizma ugostiti mnogobrojne likovne umjetnike iz Hrvatske i inozemstva. Istakla je posvećenost manifestacije poznatom skladatelju Giacomo Pucciniju, čestom gostu Opatije i Vile Angioline, te će se nastojati umjetnike inspirirati djelovanjem ovog međunarodnog priznatog stručnjaka.

Ugledna galerija Gal iz Voloskog pripremila je izložbu te predstavljanje monografije Ive Kaline u 20.00 sati, te će uz stručno vodstvo biti domaćin susreta svih natjecatelja na Trgu pokraj galerije.

Na samoj izložbi treba napomenuti da su izložena djela iz fundusa Galerije Gal, čiji vlasnici posebno zahvaljuju gospođi Aniti Kalina, ženi pokojnog umjetnika, na posudbi. Prije nepunih mjesec dana smo monografiju Ive Kaline prvi puta predstavili u Hrvatskom muzeju turizma te je povodom Mandraća 2018. nadopunjujemo izložbom. Izložba će trajati kratko te pozivamo sve ljubitelje primorskih pejzaža da nam se pridruže na otvorenju.

Ovogodišnji program malog “Mandraća 2018.” posebno je najavila gospođa Sonja Kalafatović, članica Zajednice Talijana Opatija koji su suorganizatori ove manifestacije. Tradicionalna međunarodna manifestacija Mali Mandrać, namijenjen uzrastu od 5 do 15 godina, te Mandrać za odrasle, u kojem se sudionici mogu natjecati u nekoliko kategorija ( profesionalna, studentska i opća skupina za likovne radove i fotografije ).

U nedjelju u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma najavljujemo natjecanje u četiri kategorije, studentsku, fotografsku, opću i profesionalnu. Bitno je napomenuti da za prijavu u profesionalnu skupinu morate sa sobom donijeti kopiju diplome te kopiju potvrde članstva u umjetničkoj udruzi.

Ovogodišnji međunarodni ocjenjivački sud čine Tina Teufel iz Austrije, Irena Dlaka iz Malog Lošinja i Claudio Frank iz Hrvatske.

Tina Teufel je povjesničarka umjetnosti koja živi i radi u Salzburgu, Austrija. Trenutno je zaposlena kao kustosica suvremene umjetnosti u “Museum der Moderne, Salzburg” gdje je realizirala mnoge samostalne izložbe, surađivala je na raznim tematskim projektima, a na umjetničkim natjecanjima sudjelovala je kao članica žirija.

Irena Dlaka, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji izložbi, likovnih događanja i radionica. Kao kustosica Lošinjskog muzeja od 2001. do 2013. pripremila čitav niz monografskih likovnih izložbi hrvatskih i inozemnih umjetnika. Idejni je začetnik lošinjskog koncepta Noći muzeja („izložba za jednu noć“) i godišnje izložbe Foto kluba Lošinj („Fiat lux“). Posljednjih godina se intenzivno bavi komuniciranjem baštine u turizmu.

Claudio Frank, akademski slikar, sa stalnim prebivalištem u Volosku jedan je od osnivača tradicionalne manifestacije Mandrać i predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog suda. Poznat je po ekspresivnim, snažnim gestualnim potezima, živog kolorita, čistih jarkih boja. Motivi njegovih radova su vedute i pejzaži primorskog ambijenta.

Manifestaciju završavamo u nedjelju, 26.8., prikazom dokumentarnih filmova na temu ekologije, u organizaciji društva SEFF – Smaragdni Eco Film Festival, koji će se odvijati na trgu pokraj Galerije Gal u 21.00 sat. Smaragdni eko film festival je jedinstveni putujući festival filma o zaštiti okoliša u svijetu, čiji međunarodni festivalski tim obilazi biciklima urbana i ruralna područja prikazivajući ekološke edukativne filmove.

U slučaju kiše u nedjelju ćemo manifestaciju premjestiti u dom Liburnija na Voloskom.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Opatija, gradonačelnik g. Ivo Dujmić i službenicima grada te Županijska lučka uprava Opatija – Lovran  Mošćenička Draga, ravnatelj, g. Zdravko Debelić.

Organizator manifestacije je Hrvatski muzej turizma.

Suorganizatori su Zajednica Talijana Opatija te Mjesni odbor Volosko.