Predstavljanje monografije Ivo Kalina u Vijećnici Grada Rijeke – 25.9.2018. u 12 sati

Nakon promocije u Opatiji, monografija Ivo Kalina bit će predstavljena u Vijećnici Grada Rijeke u utorak 25.9.2018. s početkom u 12 sati.

Na promociji će sudjelovati gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos, autori monografije Ervin Durović, Milan Bešlić i Berislav Valušek.

 

Opširnije o monografiji:

Monografija Ivo Kalina jedan je od većih izdavačkih pothvata na polju povijesti umjetnosti u posljednje vrijeme. Autori monografije su Ervin Dubrović, Milan Bešlić i Berislav Valušek. Knjiga je rezultat gotovo trogodišnjeg predanog istraživačkog rada, prikupljanja materijala i široke suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara. Sve navedeno rezultiralo je luksuznim izdanjem monografije u kojoj se sa stručnog aspekta secira umjetnički put i pathos Ive Kaline. Izdavač knjige je Hrvatski muzej turizma koji nastavlja svoju predanu izdavačku djelatnost u cilju očuvanja nacionalne baštine.

Ivo Kalina (1925. – 1995.) prvak je hrvatske apstrakcije, sudionik bitnih promjena u društvu i politici. On nipošto nije bio pasivni promatrač, već aktivni promicatelj vrijednosti u koje je vjerovao i koje je živio. U suvremenom smislu Kalinino djelo je itekako isijava aktulanost vremena u kojem je živio i proživljavao. Ivo Kalina bio je slikar trenutka, geste, zanosa i jedinstvenog temperamenta. Slikar koji je u dahu i momentalnom zanosu stvarao slike kao zrcalo svoje kompleksne duše.