HRVATSKI MUZEJ TURIZMA PREDSTAVIO MONOGRAFIJU “IVO KALINA” U VIJEĆNICI GRADA RIJEKE

Monografija “Ivo Kalina” autora Milana Bešlića, Ervina Dubrovića i Berislava Valušeka predstavljena je jučer, 25. rujna 2018. godine u Rijeci u gradskoj vijećnici. Riječ je o kapitalnom djelu koje je nastalo kao rezultat gotovo trogodišnjeg istraživačkog rada, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzeja, galerija te mnoštvom kolekcionara. Projekt Hrvatskog muzeja turizma tako se uspješno iz Opatije preselio u Rijeku, a Muzej je i izdavač knjige o slikaru Ivi Kalini, prvaku hrvatske apstrakcije.

Ravnateljica Muzeja Gabrijela Krmpotić Kos jučer je istaknula kako je riječ o umjetniku koji je zadužio i Rijeku, a po njemu je nazvana i likovna nagrada koja se dodjeljuje za iznimna postignuća na području suvremene likovne umjetnosti. Podsjetimo, Kalina je živio i stvarao u Opatiji, no vezan je i uz Rijeku i dobio je Nagradu Grada Rijeke za doprinos umjetnosti.

O važnosti monografije govorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je odličnu suradnju Rijeke i Opatije na projektu EPK-a. Jedan od autora monografije Berislav Valušek kazao je kako je ovom monografijom stavljena točka na »i« svega onog što je do sad istraživano i pisano o Kalini.

– Prvu monografiju o njemu napisala je 1985. Vanda Ekl. Ona je bitna jer je u njoj prvi put predstavljen Kalinin opus, ali tu monografiju nije pratila retrospektivna izložba. Godine 1994. u Modernoj galeriji Rijeka postavljena je retrospektivna izložba, uz koju je objavljen monografski katalog. Sljedeća retrospektiva bila je 2006. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a tim povodom izišla je monografska publikacija. Zatim je 2015. čitav broj časopisa »15 dana« bio posvećen Kalini. Monografija koju sada predstavljamo daje sveobuhvatan prikaz njegova života i stvaralaštva, pokazujući nam sve ono što Kalina jest – objasnio je Valušek.

O Kalini je govorio i Ervin Dubrović, koji je i osobno poznavao slikara te se prisjetio svojih dugogodišnjih druženja s Kalinom, tijekom kojih su razgovarali o životu, umjetnosti, Opatiji…

– Ivo Kalina bio je kozmopolit, koji je odrastao u srednjoeuropskom miljeu i okruženju zagrebačke građanske obitelji. Unatoč teškoćama, nekako je s lakoćom proživljavao sve društvene promjene koje su ga zaticale. Kalinu su karakterizirale neizmjerna duhovitost, vedrina i intelektualnost. Pisati biografiju ovog umjetnika burna i uzbudljiva života, bilo je vrlo izazovno – zaključio je Dubrović.

Milan Bešlić osvrnuo se na zagrebačku fazu ovog umjetnika, istaknuvši kako je Kalina duhovno povezao tri grada – Opatiju, Rijeku i Zagreb.

– To načelo varijacije otkriva se iz stranice u stranicu monografije. Kalina usađuje vlastiti postupak u europsku slikarsku tradiciju. On je produhovljeni autor i majstor geste, a njegov je potez precizan i egzaktan – rekao je Bešlić.

Ravnateljica muzeja Gabrijela Krmpotić Kos zahvalila je na pomoći brojnim muzejima, galerijama i kolekcionarima u izradi ove monografije te najavila i skorašnju zagrebačku promociju.

Grafičko oblikovanje monografije potpisuje Vesna Rožman.

O autoru – Ivo Kalina (Zagreb, 1925. – Opatija, 1995.) diplomirao je u Zagrebu. Suradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića, član grupe Mart i Grupe šestorice. Jedan je od prvih hrvatskih slikara apstraktnog ekspresionizma. Radio je kolaže jedinstvene u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a poslije pejzažne motive crno-bijelih poteza.