Hrvatski muzej turizma predstavio izložbu – Gustav Mahler skladao je 4. simfoniju u Opatiji!

Hrvatski muzej turizma u Opatiji je u četvrtak 4. listopada u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer” publici predstavio novu zanimljivu izložbu pod nazivom „Gustav Mahler skladao je 4. simfoniju u Opatiji” iz ciklusa „Slavni gosti u Opatiji”. Slavni austrijski kompozitor i dirigent Gustav Mahler boravio je u Opatiji iz zdravstvenih razloga, a paralelno je i skladao svoju 4. simfoniju, veliko orkestralno djelo u četiri stavka. Kompletna simfonija odiše iskonskim mahlerovskim slogom, dok posljednji finalni stavak sadrži i nekoliko pjesama tj. Lieda za sopran. Iako u današnje vrijeme nije toliko zastupljena na repertoarima kao neke druge simfonije Gustava Mahlera, ipak povremeno se pojavljuje na repertoarima svih najvećih svjetskih orkestara i dirigenata mahlerijanaca kao što su Claudio Abbado i Sir Simon Rattle.

Gustav Mahler (Kalište, Češka Republika, 7. srpnja 1860. – Beč, Austrija, 8. svibnja 1911.), austrijski skladatelj i dirigent češkog porijekla. Mahler je tijekom svoga života imao status najpoznatijeg i vodećeg orkestralnog i opernog dirigenta. Za života je priznat kao jedan od najznačajnijih skladatelja kasnog romantizma, iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena. Mahler je prvenstveno skladao simfonije i pjesme, no njegov pristup žanru često je zamagljivao granice između orkestralne pjesme (Lied), simfonije i simfonijske pjesme.

Slabo su poznate činjenice kako je slavni austrijski skladatelj i dirigent Gustav Mahler posjetio nekoliko puta Opatiju i bio inspiriran njezinom ljepotom, lječilištem, ugodnom klimom i vrhunskim smještajem. Prema različitim izvorima Mahler je navodno u Opatiji bio pet puta. Prvi put se zadržao samo kratko, 1898. godine tijekom izleta brodom do Zadra, a prolazni karakter posjeta zabilježen je i fotografijom poznatijom po nazivom „na brodu od Opatije do Zadra”. Drugi put se Mahler zadržao duže u Opatiji, od 7. do 15. travnja 1900. godine u društvu mlađe sestre Ernestine i zajedničke prijateljice, violinistice Natalie Bauer Lechner. Trojac je odsjeo u vili Jeanette. Vilu je ponovo posjetio godinu dana kasnije u vrijeme uskršnjih praznika, od 20. ožujka do 5. travnja 1901. godine. Iz tog razdoblja datira i fotografija Mahlera nastala ispred hotela Kvarner.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Austrijskog kulturnog foruma i Grada Opatije, a otvorena je od 4. listopada u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer”. Moguće ju je razgledati svaki dan osim ponedjeljka od 10 do 18 sati, sve do 18. studenoga 2018. godine. Umjetnički paviljon „Juraj Šporer” otvoren je za posjetitelje i 8. listopada, u ponedjeljak, na državni praznik.