10/04/2019
Hrvatski muzej turizma sudjelovao na Erasmus projektu E_voked u Helsinkiju

Erasmusov projekt E_voked održan je pod nazivom “Strateško partnerstvo strukovnog obrazovanja i treninga” i okupio je brojne muzejske djelatnike iz cijele Europe u glavnom gradu Finske.

“Muzeji su povećali socijalni utjecaj zahvaljujući svojim vještinama, a ne samo znanju i informacijama koje posjeduju”, rekla je na održanom predavanju u Helsinkiju ravnateljica muzeja Gabrijela Krmpotić Kos. Marin Pintur predstavio je muzej turizma i upoznao sudionike s njegovom djelatnošću i izložbama koje se pripremaju. Domaćin projekta je muzej Kaapeli, nekadašnja tvornica kablova a sada kulturni centar.

Za sudionike E_vokeda organizirano je i  predavanjem u privatnoj hotelijerskoj i ugostiteljskog školi Perho, najstarijoj finskoj instituciji za obrazovanje svih generacija u tom sektoru. Hrvatski muzej turizma iz Opatije bio je nazočan i na otvorenju izložbe u Muzeju dizajna uz finskog predsjednika.

Posljednji dan E_voked događanja organizirana je posjeta muzeju vodećeg finskog arhitekta, pionira moderne arhitekture Alvara Aaltoa. Primjenjujući prirodne materijale u duhu organičke arhitekture Aalto je humanizirao dimenzije stanovanja. Zalagao se za manje stambene jedinice okružene zelenilom povezane logikom prirodnih zakona. U industrijskom dizajnu ostaje upamćen kao dizajner “Aalto-vaza” ili “Vaza Savoy”.


Više informacija o cijelom projektu možete dobiti na sljedećem linku – https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-1-HU01-KA202-047753

Povezave: