Villa Nika 24/06 - 12/09/2021

GOSTOVANJE MUZEJA GRADA KAŠTELA U OPATIJI S IZLOŽBOM „VILLA NIKA“

Hrvatski muzej turizma u Opatiji, Villa Angiolina – 24. lipnja 2021. godine u 20:00 sati

ORGANIZATORI: Muzej grada Kaštela/ Hrvatski muzej turizma

AUTORICA IZLOŽBE: Sanja Acalija, muzejska savjetnica

AUTORI LIKOVNOG POSTAVA: Sanja Acalija, David Milić

Muzej grada Kaštela po drugi puta gostuje u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji. Godine 2017. povodom 10. obljetnice osnutka Hrvatskog muzeja turizma na izložbi „Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma“ sa spomenom prvog turističkog pansiona sa uređenom plažom kojeg je 1909. godine u Kaštelima otvorio češki liječnik Henrik (Henrich, Jindrich) Šoulavy. Otvaranje Pansiona Šoulavy bilježimo kao početak Organiziranog turizma u Kaštelima. Zamisao i postavljanje izložbe o Villi Niki 2020. godine u MGK potaknuto je obilježavanjem stotinu desete obljetnice organiziranog smještajnog turizma u Kaštelima. Uz češkog liječnika dr. Henrik Šoulavya jedan od turističkih vizionara svakako je i dr. Petar Kamber, prvi kaštelanski hotelijer. On je 1902. godine na morskoj obali, u blizini pansiona Šoulavy sagradio obiteljsku kuću za odmor – VILLU NIKU. Do 1917. godine, učvrstio je posjed i uredio perivoj na kojemu će sagraditi i 1928. godine otvoriti prvi kaštelanski hotel – HOTEL PALACE.

Opatija je prepuna sličnih kuća koje prizivaju lijepa vremena i našu nostalgiju pa smo ih često skloni i romantizirati iako mnoge imaju i tužne epizode kakve su zaogrnule i našu Villu Niku. Priča Petra Kambera je autentična, on je, gotovo poput lika iz kakvog klasičnog romana, uvjerljivo ostavio za sobom svoju životnu brazdu (kako se lijepo izrazila arhitektica Ana Grgić pri otvaranju izložbe u Kaštelima 2017. godine). Ta jezična analogija života i mora u njegovom slučaju čak je i lišena metafore: Kao vječni zaljubljenik u more i brodove, pasionirani veslač i jedriličar, Kamber je svojom brodicom dojedrio u Kaštela i u Kaštela se zaljubio. Rekli bi, nepogrešivi spoj: zaljubljenik u Kaštela, splitsko dite i bečki student. Kamber u svoju viziju uvlači još jednog bečkog studenta, svog suvremenika i prijatelja arhitekta Špira Nakića koji je već ostavio trag, njegova kuća na splitskoj Pjaci obilježava početak markantnog opusa splitske moderne arhitekture 20-og stoljeća. Njemu povjerava projekt svoje kuće. Ona niče u duhu novoga vremena uz pomno njegovanje naslijeđa. Krase je obilježja srednje-europske secesije, sjeverno-talijanske gradnje, ali i tradicionalnog graditeljskog jezika, obilježja koja skladno grade biser kaštelanskog raja.

Kamber villu resi imenom svoje ljubljene supruge Nikoline Velat – NIKA. Dr. Petar Kamber, Nika i njihovih sedmero djece koristili su vilu za privremeni boravak kao ljetnikovac. Ugledni i brojni obiteljski prijatelji – ugledni Splićani bili su njihovi česti gosti.Međutim, jedna slučajnost asocira nas na tegobe današnjeg vremena. Naime, njegova ljubljena supruga Nika umrla je od posljedica španjolske gripe koja je započela u ožujku 1918. godine i trajala je sve do lipnja 1920. godine. Obuhvatila je cijeli svijet, oboljelo je otprilike 1/3 stanovnika. I tako, kao uspomena na prerano preminulu Niku ostala nam je prelijepa secesijska vila koja i danas plijeni svojom ljepotom.

Povod izložbi je obnova Ville koja će nakon dugog niza godina propadanja uskoro, napokon biti obnovljena u izvornom obliku i dostupna građanima Kaštela i njihovim gostima. Ova izložba je prilika da posjetitelje bolje upoznamo s tom vrijednom kućom, jednom od najstarijih na kojoj su se pojavili elementi secesije u Kaštelima.