Villa Angiolina

Među najstarijim zgradama u Opatiji, vila Angiolina najljepša je opatijska rezidencijalna vila, paladijevskoga tipa s historicističkim arhitekturalnim oblikovanjem neorenesansnog vokabulara. Okružena je parkom, odnosno glasovitim arboretumom koji je značajan primjer hortikulturne parkovne baštine. Građevina je simetrična s monumentalnim stepenište, s morske strane ispred kojeg je centralni dio parka s cvjetnom rotondom. Unutrašnjost prizemlja je bogato dekorirana štukaturama (frizovi, girlande), neokorintskim stupovima, oslikana zoomorfnim i vegetabilnim iluzionističkim slikarijama, urešena zastorima i zrcalima.

Vila s pripadajućim parkom simbol je Opatije. Podigla ju je obitelj Scarpa iz Rijeke (bogati brodovlasnici i trgovci) na mjestu gdje se ranije nalazila skromna kuća pomorca Matije Justija Katičića (spominje se 1837. godine). Obitelj Scarpa bila je poznata po gostoljubivosti, pa su vila i izuzetan opatijski ambijent privlačili goste iz Rijeke, prolaznike i namjernike. Od obitelji Scarpa vilu je 1875. godine kupio grof Viktor Chorinsky u čijem je vlasništvu bila sedam godina, kada ju je prodao Društvu južnih željeznica koje je započelo s investicijskim ulaganjem u Opatiju. Godine 1910. prodali su vilu Dioničkom društvu svratišta i lječilišnih zavoda Opatija u Beču, a zatim ga koristi Lječilišno povjerenstvo Opatije, te za vrijeme talijanske uprave Azienda Autonoma di Soggiorno, a nakon Drugog svjetskog rata Turističko-ugostiteljska komora za kotar Rijeka, pododbor Opatija, Turističko društvo i Turistički biro Opatija, Čitaonica i biblioteka Viktor Car Emin, zatim Pozornica Opatija, Villa Angiolina d.o.o., Festival Opatija.

Vila Angiolina ima tri etaže ukupne površine oko 1000 m2. Reprezentativno prizemlje ukrašeno je stupovima, štukaturama, slikarijama i ogledalima, te je i samo po sebi izložak. Prvi je kat funkcionalno uređen kao izložbeni prostor. Treća etaža ima uređene radne prostorije za čuvaonice, radionice, knjižnicu.

Vila Angiolina koristi se kao reprezentativan prostor za kulturna događanja, protokolarne potrebe i drugo.